A depresszió tünetei, kezelése

Depresszió kezelése: D csoport

Depresszió kezelése: D csoport

Mi okozza a depressziót?

2018. február 16. - Kokenyt

Bár nem tudjuk pontosan, mi okozza a depressziót, számos dolog kapcsolódik a kifejlődéséhez. A depresszió általában a legutóbbi életesemények és más hosszabb távú vagy személyes tényezők kombinációjából származik, nem pedig egy közelmúltbeli történésből.

 

Életesemény

A kutatások azt mutatják, hogy a tartós nehézségek – a tartós munkanélküliség, a visszaélés vagy a nemtörődöm kapcsolat, a hosszú távú elszigeteltség vagy a magány, az elhúzódó munkahelyi stressz nagyobb valószínűséggel okoznak depressziót, mint a közelmúltbeli életfeszültségek. Azonban a közelmúlt eseményei (például munkahely elvesztése) vagy események kombinációja depresszívvé teheti a személyt, ha korábbi rossz tapasztalatok vagy személyes tényezők miatt már veszélyeztetett.

 

Személyes tényezők

Családtörténet. Vannak depresszív családok, és némelyeknél nagyobb a genetikai kockázat is. Azonban, ha szülő vagy közeli hozzátartozó depressziós, az nem azt jelenti, hogy automatikusan az utódok is ugyanolyanok lesznek. Az életkörülmények és más személyes tényezők valószínűleg jelentős befolyással bírnak.

Személyiség. Bizonyos emberek a személyiségük miatt jobban veszélyeztetettek, különösen ha nagyon sokat aggódnak, alacsony az önbecsülésük, maximalisták, érzékenyek a személyes kritikára, vagy túlzottan önkritikusak és negatívak.

Súlyos betegség. A súlyos betegséggel való megbirkózás miatt kialakuló stressz és aggodalom depresszióhoz vezethet, különösen akkor, ha hosszú távú kezeléssel és/vagy krónikus fájdalmakkal jár együtt.

Kábítószer és alkoholfogyasztás. A kábítószer és az alkoholfogyasztás depresszióhoz vezethet vagy a depresszió belőlük fakadhat. Sok depresszióban szenvedő ember kábítószer- és alkoholproblémával küzd.

 

Változások az agyban

Noha sok kutatás történt ezen az komplex területen, még mindig sok mindent nem tudunk. A depresszió nem egyszerűen egy „kémiai egyensúlyhiány” eredménye, például mert túl sok vagy nem elegendő egy adott agyi átvivőanyag mennyisége. A súlyos depressziónak több oka van. Az olyan tényezők, mint a genetikai sebezhetőség, a súlyos stresszhelyzetek, a szerhasználat (bizonyos gyógyszerek, kábítószerek és alkohol), és az egészségügyi állapotok befolyásolhatják az agyunkat, mely a hangulatot irányítja.

 

A legtöbb modern antidepresszáns hatással van az agy kémiai ingerátadóira (szerotonin és noradrenalin), amelyek az idegsejtek közötti üzenetet közvetítik – ezt gondolják a gyógyszerek hatásmechanizmusának a súlyos depresszió esetében.

A pszichológiai kezelés is segíthet a hangulat szabályozásában. A hatékony kezelés ösztönözheti az új idegsejtek növekedését az olyan neuronkörökben, amelyek szabályozzák a hangulatot. Mindezeket a lélektani kezeléseket a depresszió legsúlyosabb epizódjaiból való gyógyuláshoz elengedhetetlennek gondolják.

 

Fontos

A depresszió gyakran olyan tényezők kombinációja, amelyek nehezen azonosíthatóak. A háttérben előfordulhatnak egyéb testi betegségek (cukorbetegség, mérgezés, stb.), vagy fizikai balesetek, melyek az idegrendszerre hatnak. A legfontosabb, hogy felismerjük a tüneteket, és támogatást keresünk.

 

 Kökény Tibor

További cikkek: IDE KATTINTVA

 depresszio_kezelese.jpg

napnyugta_tenger.jpg

süti beállítások módosítása